Tehokas digimarkkinointi vaatii oletuksien heittämistä romukoppaan
“Koska tämä toimi 10 vuotta sitten näin hyvin, mitään tuskin nytkään tarvitsee tehdä toisin – eikä ainakaan tuhlata resursseja jonkin uuden toimenpiteen testaamiseen”.
Jos tahtotila on nostattaa markkinoinnin parissa työskentelevän ihmisen verenpainetta, kannattaa käyttää ylempänä olevaa fraasia – tai ainakin muotoilla se omaan suuhun sopivaksi. Jos työskentelet markkinoinnin parissa, ja oheinen fraasi ei hetkauta, suosittelen miettimään, oletko sittenkään löytänyt tietäsi alalle, jossa tekemistäsi ohjaa intohimo ja halu kehittää – sekä kehittyä itse.
Palataan aiheen osalta vielä hieman ajassa taaksepäin. Pysähdy ja muodosta mielikuva maailmasta ja sen digitaalisesta infrastruktuurista 10 vuotta sitten. Instagramin käyttäjäkunta vastasi Suomen ja Ruotsin yhteenlaskettua asukasmäärää (vrt. nykyinen 1,4 miljardia), iPhone 5 oli uusinta uutta eikä esimerkiksi TikTokista ollut tietoakaan. Internet Explorer oli maailman käytetyin verkkoselain, ja Chromen kehitys vielä puolitiessä. GDPR ja tietosuoja datan keräämisen sekä hallinnoinnin viitekehyksessä oli ajatus, jolle ei hirveästi uhrattu työtunteja.
Suuri muutospaine – miksi?
Tästä päästäänkin hyvällä aasinsillalla suoraan asiaan sekä itse ongelmaan, jota kirjoituksessa käsitellään. Koko markkinoinnin ala on elänyt valtavan muutospaineen alla viimeiset kymmenen vuotta – tai oikeastaan koko 2000-luvun. Kehitys markkinointiteknologioissa, tekoälyssä sekä koneoppimisessa on ollut niin valtavaa, että kyydistä on tippunut todella nopeasti, ellei alan parissa tee töitä päivittäin.
Kyydistä ovat tippuneet myös muun muassa ihmiset, jotka työskentelevät päivittäin datan pseudo- ja anonymisointiin liittyvän lainsäädännön parissa – joten ei ihme, jos sinustakin tuntuu välillä, että eihän tässä vauhdissa voi edes pysyä mukana. Datan sääntelyyn koskevista säädöksistä hyvänä esimerkkinä tulevatkin viime vuosina päätään nostaneet kohut muun muassa henkilötietojen käsittelyn osalta, ja tunnistettavien datapisteiden siirtäminen EU-alueen ulkopuolisille palvelimille. Evästekäytännöt ja tietosuojalait päivittyvät jatkuvasti, joten yrityksen tulee nykypäivänä olla valveutunut muun muassa siitä, mitä dataa asiakkaasta ylipäätänsä kerätään, miten sitä säilötään ja mihin sitä käytetään.
Onko siis ihme, että markkinointikonsepteilla on myös parasta ennen -päiväys?
Se, mikä on todettu toimivaksi muutama vuosi takaperin, ei tarkoita sitä, että se toimisi yhtä hyvin nyt – eikä varsinkaan tulevaisuudessa. Oletukset ovat tällä hetkellä yksi suurimmista esteistä, mikäli halutaan ulosmitata koko markkinassa oleva potentiaali digimarkkinoinnin keinoin.
Edellä oleva kappale on suurin tekijä sen taustalla, miksi me Tagomolla halusimme luoda digimarkkinointiin, ja oikeastaan koko markkinoille, tuotteen, jossa oletukset heitetään heti ensimmäisenä toimenpiteenä romukoppaan. Tagomo-pilotin koko ideologia perustuu siihen, että yrityksestä riippumatta digimarkkinoinnin lähtöpiste on lähes aina puhdas 0.
Mikäli joku liidikanava on toiminut menneisyydessä hyvin – hyvä. Se ei kuitenkaan meitä sinällään hetkauta, vaan Tagomo-pilotin tarkoituksena on avata kaikki mahdolliset liidikanavat, mitä teknologiat tällä hetkellä ja tulevaisuudessa antavat myöden. Kun liidikanavat avataan, voidaan kaikkea tekemistä mitata. Näin pääsemme testaamaan kaikkea testattavissa olevaa. Tämän jälkeen voimme analysoida dataa, kun se on mitattu ja säilötty oikein. Uusi markkinointikonseptisi rakennetaan siis täysin dataorientoituneesti – numeroiden valossa, ei tunteiden.
Mitä konkreettisesti?
Jos vedetään viivoja suoriksi, tavoitteemme on selvittää, mistä kanavasta on sinulle kustannustehokkainta hankkia tavoitteesi mukaista liikennettä (asiakkaita). KPI:t (Key Performance Indicator) asetetaan yhdessä joka pilottiprojektin alussa, ja kun kolme kuukautta on kulunut, sinulla on selkeä käsitys siitä, mikä tai mitkä kanavat ovat näiden asetettujen tavoitteiden valossa sinulle kaikkein toimivimpia.
Haluan tällä kirjoituksella haastaa yrittäjiä ja muita markkinoinnin parissa toimivia ihmisiä miettimään olemassa olevia toimintamalleja uusin silmin. Mitä asioita hoidetaan olettamien pohjalta? Kannattaisiko tässä kohtaa miettiä, että on olemassa muitakin tapoja tehdä? Uudistaa? Ylipäätänsä kasvattaa yrityksen markkinoinnin tuottoa sijoitetulle rahalle – oli se tavoite sitten liidit, kauppa, tunnettuus, sitoutuminen tai muu tärkeäksi koettu tavoite.
Ota yhteyttä, avaan mielelläni ajatuksiani nimenomaan sinun yrityksesi modernien toimintamallien keskiössä.